Over

Afke Bruinsma-De Vries (Midlum (Harlingen), 1907 – Den Haag, 1993) was schilder en textielkunstenaar. Ze studeerde aan de Akademie van Beeldende Kunsten in Den Haag en was leerling van Wim Sinemus. In 1950 is ze, na een periode van schilderen en tekenen, ook gaan weven en heeft ze daarin enige tijd lesgegeven op de Akademie. Tot zover de beknopte informatie van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD). Maar wie was eigenlijk de vrouw achter de kleurrijke werken op deze website?

Afke, door haar zussen Baukje, Aaltje en Hinke steevast ‘Aaf’ genoemd, was het tweede kind van Jan en Leentje Bruinsma, nazaten van Friese hereboeren. Na haar huwelijk met Menze de Vries (1908-1950) verhuisde ze naar Sneek, en vervolgens naar Den Haag. Helaas stierf haar geliefde Menze voortijdig, waarna ze zich volledig op haar andere passie richtte: de kunst. Ze keerde nooit terug naar haar Friese geboortegrond maar bleef tot aan haar dood in Den Haag wonen.

cimg5649
Ongedateerde foto van Afke

In Afkes kunst komen haar eigenzinnigheid en veelzijdigheid fraai tot uiting. Haar veelal abstracte beelden hebben een bevreemdende uitwerking op de toeschouwer die zich soms afvraagt waarnaar hij of zij eigenlijk kijkt. Ook verkende ze veel verschillende technieken. Ze maakte pen- en krijttekeningen, lithografieën, aquarellen, zeefdrukken, schilderijen en wandkleden. Haar werk toont invloeden van stromingen uit de moderne kunst maar haar uitbundige kleurengebruik geeft het een heel eigen, intense lading.

Het duizelde je dan ook als je vroeger haar woning in Den Haag binnenstapte, waar de muren volhingen met Afkes kunst. Gekleed in een lang batik gewaad, met ook alweer zo’n veelkleurig design, zat ze achter haar weefgetouw. Ingespannen turend naar de draden en omringd door kleurige klossen wol, bezig aan het zoveelste monnikenwerk: de tijdrovende vervaardiging van een wandkleed. Zonder haar andere werken tekort te doen, kunnen we wel stellen dat textielkunst haar handelsmerk is geworden.

cimg5668
Bewaard gebleven bollen wol geven een goede indruk van Afkes rijke kleurenpalet

Afke is in haar kunstenaarsleven enorm productief geweest. We weten niet hoeveel werken ze heeft gemaakt, maar presenteren hier (voornamelijk) wat er nog is. Veel creaties zijn in de loop der jaren verspreid geraakt over familie, vrienden of kennissen en misschien verkocht. Zelf voelde deze trotse maar ook bescheiden en verlegen Friezin er nooit veel voor om haar werk te exposeren. Contacten met kunstenaars(groepen) had ze voorzover bekend niet of nauwelijks.

 

Als postuum eerbetoon aan us Afke biedt deze website daarom een virtuele tentoonstelling, al zou een ‘echte’ expositie natuurlijk helemaal mooi zijn! Wie meer weet of wil weten over Afkes kunst, kan een bericht achterlaten op de contactpagina.

Pieter de Vries (kleinzoon)

Vera Ros